Kommer du ihåg TTIP?

iovk8sieu1j9yw-1

För några veckor skrev jag om ”frihandelsavtalet” TTIP och de privata processer som kallas ISDS och ger företag rätt att stämma länder när de menar att profit uteblivit. Glädjande nog har det varit en hel del diskussion kring detta på sista tiden. Både i media och bland politiker. Ett exempel är är en interpellation från Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedts fråga till Carl Bildt är en bra sammanfattning av vad det handlar om. Han skriver bland annat:

Det som kanske särskilt är oroväckande är att det innehåller möjligheter för företag att kräva kompensation av stater för utebliven vinst, så kallade ISDS-klausuler. Liknande klausuler har använts av Philip Morris för att stämma Australien när de ville ha hårdare tobakslagar. Vattenfall hänvisade till sådana klausuler när de krävde kompensation av Tyskland för att de efter Fukushima vill avveckla kärnkraften. När Slovakien ville reglera vinstintresset i sjukförsäkringen stämdes de av företaget Achmea eftersom deras framtida vinstmöjligheter då påverkades.