Arbetsförmedlingen jagar en läcka

Den som anordnar Fas3-paltser får 225 kronor per dag och deltagare besväret. Det är dock svårt att ta reda på exakt var de här skattepengarna tar vägen. Arbetsförmedlingen gör nämligen sitt bästa för att slippa berätta vilka anordnarna är.

För någon vecka sedan läckte dock en lista på Fas3-anordnare i Göteborg ut. Arbetsförmedlingen försöker givetvis hitta läckan. Bland annat genom att leta bland sin egen personal. Jag vet inte om de är bekanta med den grundlagsskyddade meddelarfriheten som bland annat ger tjänstemän rätt att lämna sekretessbelagda uppgifter för publicering i massmedier samt förbjuder myndigheten att efterforska vem som lämnat uppgifterna. Men jag hoppas de kommer att lära sig. Den hårda vägen.

En liten möjlighet är att någon av de som tvingas delta i Fas3 fått se hela listan över anordnare. De tillhör dock inte vanligheterna eftersom Arbetsförmedlingen är så måna om att slippa avslöja anordnarna att de berättar så lite de kan för deltagarna.

Medan Arbetsförmedlingen letar vidare kan bör andra fundera på varför de till varje pris vill dölja vilka som anordnar Fas3-platser.