Kulturen vecka 25

Den här veckan presenterar vi som enda(?) svenska tidning HBO-serien The Newsroom som drar igång i helgen. Dessutom har Anders varit på inspelningen av Henrik Möllers nya film, Fredrik har gått till botten med det ökade problemet med kommersiell gatukonst och Lisa reflekterat över svensk gay-film (ej på nätet ännu) . Om du skaffar papperstidningen kommer du också att hitta en liten godbit av Pär Thörn.

Mina tips ser ut såhär:

[Teveserie] Breaking Bad

15 juli drar sista säsongen av Breaking Bad igång. Den är visserligen uppdelad på två delar om åtta avsnitt var och sista halvan visas inte förrän nästa sommar. Det är något förvånande att det blev en till säsong. Det hade varit perfekt att sluta serien efter förra. Har du följt Breaking Bad förstår du precis vad jag menar. Har du det inte ska jag inte förstöra spänningen genom att berätta varför.

Breaking Bad utspelar sig i Albuquerque, New Mexico och handlar om kemiläraren Walter White (Bryan Cranston) som är döende i cancer och oroar sig för hur familjen ska klara sig efter hans död. Lösningen blir att tillverka metaamfetamin tillsammans med Jesse Pimkman (Aaron Paul) en oduglig gammal elev som kränger det vidare med hjälp av sina ännu struligare kompisar.

Det som gör Breaking Bad så bra är karaktärerna. Det är visserligen karikatyrer. Inte på ett tokroligt Guy-Ritchie-sätt, utan bara överdrivna och fullmatade. Walter White är alla matte-, biologi- och kemilärare jag någonsin träffat. Jesse Pinkman är alla fuck ups jag växt upp med. Inklusive mig själv. Alla som någonsin satt sin fot i en skola kan identifiera sig med Walter, Jesse och deras relation. Den töntige magistern och klassens svarta får. Breaking Bad har fått miljoner tevesoffor att drömma att de och deras gamla NO-lärare tar en husbil, sticker till skogs, kokar metabums, slåss med maffian och gör affärer med – SLUTA LÄS HÄR OM DU INTE SETT SERIEN – föreståndaren för en snabbmatsrestaurang som i hemlighet är knarkbaron.

[Spricka i fasaden] Elinor Ostrom 1933-2012

Elinor Ostrom som avled förra veckan är den enda kvinna som vunnit nobelpriset i ekonomi. Varför berättar jag det här? Ekonomi är ju en vetenskap som uppfunnits för att överklassen ska komma åt frukterna av underklassen arbete och ekonomipriset är inte ens ett riktigt nobelpris.

Men det är faktiskt så att Elinor Ostroms stora bidrag handlar om allmänningar. Henns tankar presenteras bland annat i boken Allmänningen som samhällsinstitution. Förenklat kan allmänningar beskrivas som en förvaltningsform som varken drivs eller kontrolleras av stat eller kapital och ditt alla, allmänheten, har tillträde.

Ostroms teorier har visserligen sina brister. Läs gärna David Harveys genomgång av den i boken Rebel Cities. Men ändå. När kapitalismen kraschar, vilket sker snarare än många tror, kommer det inte att beror på en stör omvälvande händelse som en revolution eller ett inneboende systemfel. Revolutioner manifesterar bara en samhällsutveckling som pågått en längre tid.

Kapitalismen kommer att krackelera när tusentals sprickor vidgar sig. Sprickor som redan finns. Miljöförstöring, uppror, arbetare som tar över produktionen, alternativa sätt att producera och distribuera som exempelvis fildelning, problem för kapitalet att hitta nya marknader och att återinvestera profiten, alternativa sätt att hushålla och förvalta våra gemensamma egendomar. Som exempelvis allmänningar. Tack för den sprickan Elinor.

[Evolutionsharmoni] Seven

Eddy ”Seven” Berry har alltid levererat habil dubstep som inte stuckit ut alltför mycket varken positivt eller negativt. Men senaste albumet Evolution är riktigt bra. Särskilt titelspåret. Jag vet inte om det är medvetet, men det påminner väldigt mycket om en av den elektroniska dansmusikens riktigt stora klassiker, Speedy Js episka mästerverk med samma namn. En låt som gjordes för att spelas på hemliga tillställningar på dolda gräsplättar mellan fabrikerna i ett industriområde strax utanför Rotterdam, precis när solens strålar bryter smoggen för första gången en söndagsmorgon i början av nittiotalet. I vilket sammanhang Sevens Evolution är tänkt att spelas vet jag ännu inte. Men jag är fast besluten att ta reda på det.