Meningen med Fas3

Syftet med Fas3 och andra liknande åtgärder är att sänka lönerna, hålla inflationen nere samt tillfredställa de medborgare som tycker att arbetslösa har det alldeles för bra.

Men det finns ytterligare ett syfte. Hungriga entreprenörer ska kunna göra sig en hacka. Det är nämligen en bra affär att erbjuda fas3-platser. Anordnaren får runt 4500 kronor i månaden för besväret. Totalt delar samhället ut 4,5 miljarder i bidrag till anordnare. Exakt hur fördelningen set ut vet bara Arbetsförmedlingen eftersom de av någon outgrundlig anledning har rätt att hemlighålla detta.

En av de största anordnarna är Jobbfabriken. De får, enligt Arbetet, ungefär 35 miljoner om året och gör en vinst på 6 miljoner. Av vinsten tas 4 miljoner ut i aktieutdelning. 3 miljoner av dessa tillfaller grundren Ivan Daza. Ganska bra betalt jämfört med de som tvingas delta i Fas3 som får aktivitetsstöd, socialbidrag eller inga pengar alls. 8200 kronor om dagen jämfört med mellan 680 kronor och inte ett öre.