Muammar Gadaffi snart på din arbetsplats

Jag ska inte göra en Marita och överskatta de sociala mediernas roll i samhällsomstörtningar. Twitter och bloggar har stor betydelse för att förmedla händelser, inte lika stor för att skapa dem.

Men de flesta från höger till vänster uppskattar det faktum att i stort sett vem som helst med en telefon, dator och någon form av nät kan berätta om händelseförlopp och avslöja missförhållanden. Att oppositionella – och alla andra för den delen – kan nå ut till många med väldigt små medel.

Alla är givetvis inte lika glada. Och då tänker jag inte på Ben Said, Mubarak, Gaddafi eller ens Mahmoud Ahmadinejad den här gången. Jag tänker på advokat Paula Hogéus.

Under rubriken ”Våga sätta ramar för sociala medier” i Dagens Industri uppmanar Hogéus Sveriges arbetsgivare att reglera hur deras anställda använder sociala medier. Texten verkar inte finnas på nätet så jag presenterar några bärande delar här istället:

”Yttrandefrihet gäller oinskränkt är en annan uppfattning. Det är utifrån denna verklighet som arbetsgivare nu måste agera”.

”Naturligtvis finns det utrymme för kritik mot arbetsgivaren, men principen är ändå att kritik ska framföras konstruktivt, korrekt och i syfte att åstadkomma positiv förändring”

”Osaklig kritik som endast skadar arbetsgivaren är ett brott mot lojalitetsplikten, oavsett var och hur det görs. Genom de sociala medierna får denna typ av mer eller mindre osaklig kritik väsentligt större proportioner. Vad som tidigare sagts till vänner över en middag sprids nu till 300 bekanta…”

”Arbetsgivare ska inte vara rädda för att uppfattas som bakåtsträvare om de hänvisar till en policy för de anställdas aktiviteter på nätet – inte ens om det sker efter arbetstid.”

Förutom den logiska luckan – om den som kritiseras upplever kritiken som ”saklig” är det med största sannolikhet inte kritik – avfärdar alltså Hogéus allt de flesta andra uppskattar med sociala medier. Byt gärna ut ordet ”arbetsgivare” mot exempelvis ”Libyen” eller ”Hosni Mubarak” i citaten ovan och se vad som händer.

De rättigheter vi kräver att stater garanterar sina medborgare, uppmanar Hogéus företagare att förvägra sina anställda. Det som är yttrandefrihet i Tunisien, Egypten och Libyen är ett lojalitetsbrott i Sverige. En lag för medborgare, en annan för anställda.