Du måste slå på den med en pinne

Skrev en ”inledare” i Arbetaren om viktan att hantera kapitalismen ovarsamt.

Låt godiset regna

Vänsterpartiet i Malmö lät tillverka piñatas till första maj. Piñatas är en sorts pappfigurer fyllda med godis som man slår sönder med ett slagträ och låter godiset regna ner. De föreställer ofta djur, exempelvis åsnor. Vänsterpartiet modifierade traditionen något och lät dem istället föreställa borgerliga politiker.

Precis som Nugs och Anna Odells examensarbeten, tårtan kulturministern glufsade i sig och förbundet Allt år allas studiebesök i Saltsjöbaden väckte tilltaget stor förfäran bland borgerligheten. Men de resulterade också i nödvändiga diskussioner. Om rätten till kommunikation i det offentliga rummet. Om psykvården. Om rasism. Om klass. Om våld.

Samtidigt är det konstigt att en symbol som piñatan kallas våldsam av samma människor som propagerar för ett våld som är högst konkret och drabbar människor dagligen i form av försämringar för de som redan lever knapert, indragna ersättningar till sjuka eller meningslösa tvångsåtgärder för arbetslösa.

Eller att studieresan till Saltsjöbaden kallas ”ett farligt experiment i praktiskt grupphat” av Dagens Nyheter. Till skillnad från det klasshat – som ökade klassklyftor, nedmonterad välfärd, realisation på vårt gemensamma, segregation i skolsystemet – som för länge sedan lämnat experimentstadiet och enligt DN är, tja, vad vet jag? Valfrihet kanske?

Borgare tycker inte om att prata klass. De vill förbehålla sig rätten att definiera vad våld är. De vill inte diskutera orättvisor. Det är dock inte svårt att tvinga dem. Det räcker med papp, godis och lite fantasi. Då får du dessutom ett pedagogiskt verktyg på köpet. För som den amerikanske komikern Bill Maher säger fungerar en piñata precis som kapitalismen. Den spricker inte av sig själv. Du måste slå på den med en pinne först.