Socialtjänsten utökar sin service

Socialtjänsten har numera rätt att granska bloggar, Facebook och annan social media för att avgöra om en person har rätt till bidrag eller inte.

Det väcker en del frågor. Kommer Soc att ha officiella användare som försöker bli kompis med bidragssökande på Facebook? Eller är det upp till de enskilda tjänstemännen? Får vi se ett @socialtjänsten på Twitter?

Kommer de att leta efter statusuppdateringar i stil med ”kom precis hem från svartjobbet” eller ”precis köpt ny bil, dyr, men det var det värt”? Hur kommer ”samlar pantburkar” eller ”lånade femhundring av morsan” att hanteras?

Eller är det faktumet att det bloggas, twittras och uppdateras som är intressant? Bloggare har ju blivit av med a-kassan eftersom bloggandet ansetts som arbete.

Men framförallt undrar jag vad nästa steg blir. Och hur det här påverkar yttrandefriheten.

Jag skulle kunna skriva något skämtsamt och ironiskt om det här, men förmår inte. Det här är en del i en mycket oroande samhällsutveckling där myndigheter tar sig allt större friheter på bekostnad av personlig integritet och grundläggande fri- och rättigheter.