Konsums blåvita tillbaka

Coop återlanserar sitt klassiska blåvita sortiment. Tyvärr i form av just precis den nostalgi jag (nät)hatar kring i den här artikeln.

Syftet med det blåvita varorna var att erbjuda bra produkter till ett lågt pris. Men i ett kapitalistiskt samhälle lönar detta sig ju som bekant inte. Du får inget extra om du till exempel behandlar din personal väl eller tar ansvar för miljön. Tvärtom. Det blir dyrare. Det är givetvis också fullkomligt rationellt att ta så mycket betalt som möjligt.

Vissa av de naivaste liberalerna tror att marknaden ändå kommer att välja de sympatiska alternativen, som om pengar hade ett samvete och att folk köpte Eldorado istället för Saltå Kvarn för smakens skull.

Varför inte vända systemet upp och ner? Låt det vara olönsamt att behandla personal illa. Låt det kosta att strunta i miljön. Förbjud de värsta avarterna och låt mindre överträdelser kosta pengar. Det är inte kosntigare än att det är föbjudet att använda vissa gifter vid livsmedelstillverkning.

Det skulle göra att exempelvis ekologiska och rättvisemärkta produkter var billigare och inte dyrare. Kombinera gärna med borttagen moms och ett konsumentkooperativ utan vinstintresse där allt överskott går till att hålla så låga priser som möjligt.