Låga skatter, djupa fickor

Det är en myt att vi skulle betala för höga skatter i Sverige. Det är givetvis tvärtom. Skatterna är alldeles för låga.

Med tanke på att vi betalar så låga skatter är det viktigt att pengarna används på ett bra sätt. Det gör de tyvärr inte alltid. Någon har exempelvis fått för sig att belöna dem som systematiskt rustar ner skolsystemet. Med, just det,  skattepengar.

Enligt dagens Dagens Industri har svenska friskoleföretag på senare tid betalat ut 78 000 000 till sina ägare.

Vilka är de då, de som på kolonialt manér skövlar allmän egendom och stjäl från fattiga? Kallhamrade cyniska riskkapitalister? Inte bara. En av de största klipparna hittills är en socialdemokratisk politiker vid namn Ole Salsten.

Om han gråter hela vägen till banken? Knappast.

”Det är många som tjänar pengar på skattemedel – de som bygger skolorna, de som producerar skolböcker, de som konstruerar vägar och avlopp. Jag ser inget unikt i att de bolag som organiserar verksamheten i skolan också ska kunna ta ut aktieutdelning”, säger Salsten till Di