Entrepretariatet

Malmö behöver startas om. Åtminstone om vi ska tro Dan Olofsson och Luciano Astudillo från stiftelsen ”Uppstart Malmö”. I Dagens Industri häromdagen beskriver de Malmö som en stad tyngd av problem.

Inte nog med det. De har en lösning på segregationen, brottsligheten, arbetslösheten och barnfattigdomen också. Entreprenörer ska hjälpa entreprenörer att skapa jobb.

Jag tror faktiskt att de har goda intentioner. Även om den överdrivet negativa bilden av Malmö givetvis är ett säljknep. Men när till och med sossar börjar snacka om att alla ska bli entreprenörer är det hög tid att fundera över vad det egentligen innebär.

Det är uppenbarligen meningen att varje gång ordet entreprenör uttalas ska den som hör det dräggla och tänka på killen som uppfann Skype. Men det är bara en ynklig del av sanningen. Många som blir ”entreprenörer” blir det inte för att de är så driftiga eller har en fantastisk idé. De blir det för att de måste.

De blir det för att arbetsgivare inte längre vill vara arbetsgivare. Eller förlåt, För att arbetsgivare inte längre vill ta sitt ansvar som arbetsgivare. Så de ringer ett bemanningsföretag som tar betalt för risker och arbetsgivaransvar. Eller förvandlar sina anställda till underleverantörer. Det vill säga entreprenörer.

Tidigare anställda får skaffa sig f-skattsedel eller starta någon typ av bolag. Istället för att vara anställd av städfirman skickar du fakturor. Istället för att vara anställd av transportkoncernen får du köpa din lastbil, eller förlåt, övertala banken att köpa din lastbil och göra precis samma jobb som alltid. Men den här gången som ”entreprenör”.

Samtidigt som oron över ränteläget förstör aptiten ännu en gång kan du vinka farväl till:

  • Kollektivavtal
  • Fackföreningar
  • Normala arbetstider
  • Vettig sjukpenning
  • Vettig a-kassa
  • Vettig föräldrapenning
  • Vettig pension
  • Semester
  • Sjukskrivningar
  • Anställningstrygghet

Men var inte ledsen. Tänk vad bra Malmö kommer att må!