OOO

Den före detta sportjournalisten Graham Harman är en ständig källa till dåligt samvete. Inte nog med att han har ett jobb som professor  i Kairo som verkar sjukt ansträngande och tidskrävande. Han skriver dessutom fem bloggposter om dagen och fyra böcker om året.

Det har just kommit två böcker på mitt favoritförlag Zer0 Books och tre till är på gång.

Vet inte om du är intresserad av vetenskapsteori, men om så skulle vara fallet kan jag verkligen rekommendera Harmans bok Towards Speculative Realism. Denna essäsamling fungerar  bra som introduktion både till Harmans egna idéer och till andra samtida tänkare som DeLanda, Latour och Bhaskar. Saknar egentligen bara Donna Haraway.

Harman är en av de tongivande gestalterna i den idéströmning som ibland kallas spekulativ realism och ibland OOO – objektorienterad ontologi (möjligen begick jag just våld på någon filosofisk kategori och får ett kok stryk för vid lämplig tillfälle).

Spekulativ realism är den realistiska av alla realismer. Allt är objekt. Dubstep, Spotifiering, trasiga teveapparater, EU och Omar Little.

Harman är alltså är alltså stationerad i Kairo och rapporterar då och då om händelseutvecklingen i Tunisien och Egypten.