Trans Scandinavia Express

Idag invigs Citytunneln i Malmö. Du kommer att kunna kliva ner i underjorden några hundra meter från Möllevångstorget och ta tåget till Köpenhamn.

En av idéerna bakom filmen Metropia var just att det skulle finnas ett traneuropeiskt tunnelbanenät som knöt samma alla större städer.

Nu är inte Citytunneln en tunnelbana, men ändå. Jag tycker det är fascinerande när lokaltrafiken binder ihop länder på det här viset. Mig veterligen är det inte särskilt vanligt. Det gick visserligen att åka tunnelbana mellan Östberlin och Västberlin, men där hade de först byggt tunnelbanan och sedan skapat länderna.

Här är det tvärtom. På en halvtimme kommer jag med lokaltrafiken till ett annat lands huvudstad. Det tog mig dubbelt så långa tid att åka till jobbet sist jag bodde i Stockholm. Så det här är en glädjens dag.

Nu höjs dessutom röster för mer av samma sak. Några sossehöjdare efterlyser ytterligare en förbindelse över Öresund. För första gången någonsin är jag överens med Sydsvenskans Heidi Avellan som vill förlänga Köpenhamns tunnelbana till Malmö.

Då var det bara priset kvar. Idag kostar det dryga hundralappen för en enkel biljett mellan Malmö och Köpenhamn. Det är risk att det blir ännu dyrare i framtiden.

Varför inte göra tvärtom? Tänk er en väl utbyggd kollektivtrafik som täcker de de båda städerna. Tänk att den också var gratis att använda. Vad skulle det betyda? Vilka situationer, möte och förbindelser skulle kunna äga rum?

Jag tror det skulle innebära en fantastisk utveckling.