Sortera sopor med Stasi

I stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm förväntas de boende leva ett grönt liv och motionera. Bland annat ingår sopsortering, bilpoolar, kollektivtrafik och cykel samt att handla miljömärkta varor.

Den underhållande bloggen The Victor Report förvånas över att det varken är Lars Ohly, Maria Wetterstrand eller valfri åldrad statsplanerare från 70-talets Östberlin som ligger bakom.

I wish. Hade Stasi fått sköta det här kanske det hade blivit riktigt bra. Problemet med initiativet är inte att det är tyranniskt. Problemet är att det inte är radikalt nog, att det är frivilligt men framförallt att det riktar sig till fel mottagare.

Om vi är hyfsat överens om att exempelvis ekologiska och miljömärkta livsmedel är bättre för miljön varför inte förbjuda framställning på annat vis?

Om vissa typer av förpackningar är onödiga och dåliga för miljön, varför inte förbjuda dem?

Om vi nu är överens om att motorfordon i allmänhet och privata bilar i synnerhet utgör ett miljöproblem, varför inte begränsa dem? Förbjud privatbilar i stadskärnor. Tillåt dem på vissa andra ställen med förbehållet att man måste fylla upp bilen med passagerare.

Det varit en mycket effektivare åtgärd än höjd besinskatt som drabbare den som har fem mil till närmaste livsmedelsbutik hårdare än den som kryssar runt med sin vidriga stadsjeep i innerstaden för nöjes skull.

Hårda tag, hur svårt kan det vara?