Svälja kroken, spotta ut betet

Det har knappast undgått någon att det går en beväpnad, rasistisk vettvilling lös på Malmös gator. Inte heller regeringen.

Så de skickar integrationsminister Erik Ullenhag till Rosengård. Ledsen om jag är övertydlig nu, men de skickade alltså inte justitieminister Beatrice Ask till någon plats där någon blivit beskjuten.

Tänk dig följande scenario. En galning skjuter ner kulturtanter utanför teatrar och gallerier. Skulle regeringen i det läget skickat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till Slottsstaden eller till något konsthantverksgetto på Österlen för att ”känna hur stämningen är”? Skulle någon uppmanat tanterna att inte drälla omkring i sina gudrunsjödenkaftaner hursomhelst.

Snälla regeringen. Det spelar ingen roll att ni nobbar SD i en massa symbolfrågor om ni samtidigt köper deras problemformulering.

Att skicka Ullenhag till Rosengård är samma sak som att säga till människorna där att det är dem problemet beror på. Inte på den kriminella dåre som gömmer sig i mörkret. Eller på den politik som sakta men säkert skapat ett kallare, hårdare och otryggare samhälle.

Nu slog det mig just att besöket mycket väl kan vara en del i en högst medveten strategi.