Krånglopol – så funkar det

I diskussionen kring krånglopol häromdagen dök det upp en intressant iakttagelse. Signaturen ”nx” berättade följande:

En anmärkningsvärd twist på just detta tillägg är att vissa upplever att ”avgiftsdjungeln” också ger en viss belöning när man valt Det Bästa Abonnemanget, eller fått Det Bästa Priset.

Detta är värt en förklaring. Hur kan det komma sig att så många känner sig nöjda trots att de faktiskt inte på något sakligt vis kan avgöra om de verkligen gjort ett bra köp? Eller kanske blivit lurade?

Det är  faktiskt inte bara möjligt, utan även troligt, att den som gör ett dåligt köp ändå känner sig nöjd. Låter det konstigt? Det finns ett fenomen som på psykologispråk kallas ”kognitiv dissonans” som ger en förklaring. Det går till ungefär såhär.

Alla människor föreställer sig att de är hyfsat kloka personer som fattar hyfsat kloka beslut. När det dyker upp information som strider mot denna föreställning uppstår en konflikt, en ”dissonans”. Vanligen efter att vi gjort något som vid en första anblick inte verkar vara ett dugg klokt.

För att få bilden att gå ihop måste något ändras. Antingen är vi inte kloka och då gör vi också kloka saker. Eller så gör vi okloka saker och då är vi följaktligen okloka. Gissa vad vi ändrar?

Just det. Vi tolkar våra val utifrån föreställningen att vi är kloka personer. Det okloka beslutet tolkas om tills det framstår som klokt. För oss själva alltså.

Det här låter kanske märkligt, men ”kognitiv dissonans” är ett etablerat och välundersökt begrepp.

En klassiker är att vi köp något dyrt som visar sig vara hyfsat värdelöst, exempelvis en tvättmaskin. Men eftersom en klok person aldrig skulle köpa en hyfsat värdelös tvättmaskin för dyra pengar måste något vara fel.

Vi ändrar inte föreställningen om oss själva utan föreställningen om tvättmaskinen. Och en tvättmaskin köpt av en klok människa måste ju vara bra. Vi ägnar sedan, omedvetet, tid åt att hitta fakta som stödjer denna föreställning.

Säg att du just tecknat ett svindyrt telefonabonnemang. Det går inte att jämföra med andra abonnemang. Vad är chansen att du kommer att känna dig missnöjd? Du gör som vanligt matten…

Här är på tal om ingenting Högdalen Business Schools definition:

Kognitiv dissonans

Symptom: Du inbillar dig att du är en smart person som alltid gör smarta drag. När du väl gör ett misstag kommer du inte att försöka rätta till det, utan istället tillbringa flera dagar med att försöka lista ut på vilket sätt misstaget egentligen var ett smart drag.

Bot: Du kan ju alltid glädja dig åt att du inte tror att du är en korkad person som alltid gör korkade saker.