Robocop

Tänkte göra som en av mina favoritbloggar, Viktig film, och presentera några klassiker. Det blir mer sånt i framtiden och inte bara film.

Först ut är filmen Robocop från 1987 med Peter Weller i huvudrollen. Weller hade huvudrollen i två av dåtidens bästa filmer, den andra är Naked Lunch, men har inte lyckats göra något större avtryck varken före eller efter.

Det sägs förresten att Darren Aronofsky håller på med en remake.

Hursomhelst. Robocop utspelar sig i Detroit nån gång i framtiden. Samhället i allmänhet och polismakten i synnerhet är spotifierad. Och en sak kan jag lova dig. Vad du än tycker om rättsväsendet skulle du inte vilja att det drevs av ett företag som heter Omni Consumer Products. Eller något annat företag heller för den delen.

OCP konstruerar en robot som en gång för alla ska göra slut på ”kriminaliteten”. För dig som är född efter 1990 och aldrig går utanför dörren kan jag berätta att kriminalitet är samma sak som fildelning. Roboten ser väldigt imponerande ut men är i praktiken värdelös. Eller rättare sagt. Den är värdelös som konstapel men bra för företaget.

För OCP har givetvis en baktanke. Samma baktanke som alla andra företag. De vill tjäna pengar. De struntar fullständigt i kriminaliteten. Eller rättare sagt. De är kriminella själva. Lag och ordning är bara ett sätt att casha in. De kunde lika gärna sålt tvål istället.

Peter Wellers karaktär Murphy är en ung, hungrig rookie på ett av stans värsta polisdistrikt. Han är så hungrig att han ramlar in i ett bakhåll och blir skjuten i smådelar. Så OCP bygger en robot till. Av Murphy.

Situationen som uppstår kan liknas vid en privatiserad järnväg där monster av stål tävlar med varandra om att tjäna sina härskare på bästa sätt. Allmänhetens bästa kommer i hand. Om ens det. Ibland står allmänhetens bästa i direkt motsättning till företagens.

Precis som alltid annars när privata företag tar över viktiga samhällsfunktioner och gör ungefär samma sak fast fulare, gapigare sämre och mindre sofistikerat. Och framförallt, för sin egen skull. Det är inte science fiction utan handlar om apoteken, järnvägen, skolorna, vårdcentralerna, posten och allt annat som systematiskt försämras.

Varför? De har en baktanke. Samma baktanke som OCP. De struntar fullständigt i om medicinen blir dyrare, skolorna blir sämre, farmor blir utan mat och Godismonstret slarvar bort posten. Så länge kulorna rullar in. I’ll buy that for a dollar.