Årets film 2009

Några av de filmer jag tyckt bäst om under året. Jag reservrerar mig för att någon av dem kan ha haft premiär i slutet av 2008. Egentligen skulle The Wrestler varit självskriven etta på den här listan, men den tog jag ju med förra året.

SYNECDOCHE, NEW YORK
Oerhört tragiskt om teaterregissören som vill impa på sin före detta genom att sätta upp en riktigt svår pjäs. Han förlägger mer och mer av sitt känsloliv i pjäsen och slutar ta itu med problemen i sitt verkliga liv. Istället försöker han lösa dem i pjäsen som växer och växer till ofantliga proportioner.

EDEN LAKE
Brittisk skräck med arbetarklassen som monster och helt i linje med den nya trenden att det går illa för protagonisten. Riktigt jävla illa.

Så här skrev jag tidigare om filmen.

DIE WELLE
Vid en första anblick är det lätt att tro att nazismen är skräcken i Die Welle. Det stämmer dock inte. Skurken heter DDR eller snarare ett samhälle där alla är lika mycket värda.  Det har gått väldigt långt när försök att utjämna skillnader upplevs som farliga medan vårt samhälle upplevs som naturligt. Årets lektion i hur liberal ideologi fungerar.

Så här skrev jag om filmen tidigare.

AWAYDAYS
Beskrev den här tidigare som den perfekta kombinationen mellan Farväl Falkenberg  och Fotbollsfabriken. Det var inte rättvist. Den är oerhört mycket bättre än så. Då tänker jag inte bara på skådespelarinsatserna, kläderna, fotot, miljöerna eller soundtracket utan på en av de vackraste och mest tragiska kärlekshistorier jag sett på många, många år.

Så här skrev jag tidigare om filmen.

FROZEN BORDER
Vackert och välspelat smuggeldrama kring en gränsflod mellan USA och Kanada.