Därför brinner bilen

burning-car

Sydsvenskan har skrivit en hel del stolligheter angående bilbränder, stenkastning och avskurna brandslangar. Ofta har det varit signerat Lasse Åberg och publicerat i den annars ganska bra kulturdelen. Det har bland annat handlat om att Rosengårdsborna är otacksamma och att de får för mycket bidrag för sitt eget bästa.

Nu antyder ledarsidan att problemen beror på dåliga föräldrar. Dagens ledare diskuterar regeringens förslag om utökat föräldraansvar och de skriver inte rakt ut att det handlar om stöket i förorterna. Men eftersom pappersversionen pryds av en bild på en brinnande bil och bildtexten ”också ett föräldraansvar” är det inte svårt att gissa vad de syftar på.

Är det verkligen föräldrarna som är problemet? I några få fall kanske. Men är det någon som på fullt allvar tror att invånarna i Rosengård, Rinkeby och Biskopsgården i allmänhet är sämre föräldrar än de som bor i exempelvis Vellinge, Täby eller Hovås? Någon som tror att de tar mindre ansvar för sina barn? Om så är fallet kan ni ställa er i samma skamvrå som Sverigedemokraterna – och möjligen Sydsvenskans ledarredaktion.

Så vad är då problemet? Om vi skapar ett allt tydligare klassamhället med allt större klyftor som blir allt svårare att överbrygga får det konsekvenser. Och det ni tror er tjäna på skattesänkningarna riskerar att komma tillbaka och bita er i svansen.

För är det någon som på fullt allvar tror att det är en slump att bilarna brinner just precis där skillnaden mellan människor är som tydligast? Där skolorna och bostäderna är sämst? Där arbetslösheten är högst? Där inkomsterna är lägst? Någon som tror att klassamhället orsakats av dåliga föräldrar? Det verkar tyvärr inte bättre. Sydsvenskan avslutar nämligen texten med följande:

En ordning som utgår från att samhället bär huvudansvaret är förödande. Främst för barnen.

Jag hoppas dock att det rör sig om ett misstag. Att det egentligen skulle stå:

En ordning där samhället inte tar huvudansvaret är förödande. Främst för barnen.