Exkluderande design: Baby Shark

Myndigheterna i West Palm Beach i Florida spelar barnmusik i form av ”Baby Shark” och ”Raining Tacos” på hög volym för att skrämma iväg hemlösa.

Ljud av olika sort är en vanlig form av exkluderande design. Här är några andra exempel:

Hög klassisk musik
Har använts på flera platser i Sverige, bland annat Köping och Karlstad. Här har det handlat det om att spela så högt som möjligt.

Klassisk musik i bakgrunden
Det ligger en dov matta med klassisk musik över exempelvis centralstationen i Köpenhamn. Syftet är att få oönskade besökare att känna sig obekväma

Atonal musik
Används i Berlin för att försöka bli av med missbrukare.

Barnvisor
Även i Norge har man spelat barnvisor för att bli av med folk. Här handlade det inte om nyproducerat, utan gamla klassiker. Tydligen framkallade detta ångest hos många människor och får väl ur det perspektivet betraktas som en relativt ”framgångsrik” metod.

P1
En hyresvärd i Malmö spelade P1 för att bli av med ungdomar som hängde i en trapp.

Oljud
Det  finns apparater som sänder ut oljud i en frekvens som bara unga människor sägs kunna höra. När vi blir äldre förlorar vi nämligen förmågan att uppfatta vissa frekvenser. Har använts både i Stockholm och Malmö och är väldigt vanligt i Storbritannien.

Funderar bland över varför de inte spelar stenhård drum’n’bass eller obskyr metal. Men det kanske bara skull locka till sig nya och på sätt och vis ännu ovälkomnare gäster?

Funderar också över vilken typ av ljud som skulle få mig själv att inte orka vistas på en plats. Metall som skrapas mot porslin eller en griffeltavla? Fyra 13-åringar som zappar frenetiskt genom någons spotify-listor? Nä, jag tror det skulle vara Spanarna i P1.

Vilken är din värsta tänkbara exkluderande ljuddesign? Jag publicerar svaren här inom kort om ni lovar att inte berätta för fastighetsvärdar, kommunala tjänstemän, representanter för någon företagarföreningen eller någon som jobbar på Jernhusen.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

KÖP MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR