Hej då 2016

14590506_1128847240502434_1173892727830281287_n

Det råder ingen tvekan om att 2016 varit ett skitår på många sätt. Krig, terrordåd, människor på flykt, döda hjältar och stora framgångar för högerkrafter. Men allt har inte varit elände. De togs fram ett vaccin mot ebola också.

Jag har skrivit mindre i år än sedan jag började skriva. Särskilt sedan jag lämnade journalistiken våren 2015 (och ersatte mig själv med en bot som möjligen fortfarande gör ”mediakarriär”) Skälet är dock gott. Jag är så lyckligt lottad att jag kommer att arbeta med ett och samma projekt de närmaste fem åren. Arbetsnamnet är Hegemopolis och du kan följa framväxten här på Skumrask.

Några andra rader har det dock blivit. Undersökningen av exkluderande design har fortsatt. Jag har fått fantastiska bilder skickade från hela världen, bland annat från Kenya och Georgien, de första från de delarna av världen och ett tecken på att det verkligen handlar om ett globalt fenomen. Andra intressanta exempel år de här bänkarna från Schiphol som möjligen kan utmana om titeln som världens ondaste bänk samt den här bänken i Dublin som eventuellt är ett enastående konstverk. Sedan var Stefan Löfven bussig nog att bekräfta mina teser.

Jag har också satt samman ett (ständigt växande) ABC med ord och begrepp som jag tycker illustrerar samhällsutvecklingen på ett bra sätt. En annan sak som tyvärr illustrerar samhällsutvecklingen är att det tydligen inte heter rasist längre utan typ  ”invandringskritiker med starka åsikter om invandrare”.

Filmen Matrix har gjort sig påmint på ett något märkligt vis. Jag tänker inte på att jag själv för länge sedan använt den för att beskriva arbete i senkapitalistiska samhällen, utan på att flera rika personer tror att vi lever i en simulering och spenderar en hiskelig massa pengar på att avslöja detta. Vilket ju i såna fall också måste vara en del av simuleringen. Ja, faktiskt också ett riktigt bra bevis för att vi lever i en simulering för fullt så tokigt kan det ju inte vara i verkligheten. Eller?

Jo, förresten. Det kan det. Verkligheten är helt tokig. Tyvärr är det inte så mycket vi kan göra åt saken eftersom det område vi kan kan påverka under rådande samhällssystem blir mindre och mindre. Och när vi väl kan påverka gör vi ett dåligt jobb. Istället för att våga ha visioner klagar vi. Istället för att ha egna ideér kritiserar vi andras eller varandras. Så länge vi håller på så kommer vi aldrig att lyckas mobilisera de grupper som har allt att vinna på en vänsterpolitik.

Ta valet i USA som exempel. Ok, jag vet att Hillary Clinton inte är en vänsterpolitiker utan står höger om AKB i de flesta frågor. Men jag tycker det ändå är talande hur hon förlorar, inte för att Trump var så bra utan för att hon misslyckades med att mobilisera stora grupper som borde tillhöra hennes kärnväljare.

Så länge vi inte har tydliga alternativ och egna idéer kommer högern att fortsätta skörda framgånger. Utan att ens anstränga sig. De kommer undan med enkla lösningar, riktade mot svagare grupper och baserade på rena lögner Kan vi inta bara ta oss samman och ändra på det?

Tack för att du läste. Låt oss dansa in ett nytt och förhoppningsvis bättre år