Årets film och TV 2016

Årets fem bästa filmer och tv-serier (ok, då det blev bara serier i år (igen))

Undercover
En brittisk advokat kämpar för att få en dödsdömd fånge i USA frigiven. När hon får ett nytt toppjobb börjar hennes förflutna göra sig påmint. Särskilt omständigheter som har med hennes man att göra.

Utspelar sig både i nutid och för tjugo år sedan i politisk radikala kretsar i London. Historierna vävs samman på ett mycket sofistikerat vis.

Trots att det ”bara” är sex avsnitt har Undercover fler smarta vändningar än de flesta serier hinner med på fem säsonger. Jag var tvungen att stänga av flera avsnitt mitt i för att meditera över vad som hänt. Påminner lite om en annan BBC-favorit, Line of Duty, men med större budget, bättre manus, bättre skådespelare och så vidare.

The Night Of
En ung pakistan-amerikan ger sig ut i en New York natt som börjar lite snett, men inte anmärkningsvärt tokigt och slutar i katastrof. Regi, manus, skådespel, scenografi, hela rubbet håller högsta klass. Första avsnittet är ett av de bästa serieavsnitt jag sett. Extra roligt att se en gammal favorit som John Turturro glänsa. Däremot var det ganska förvirrande att se Omar och Bodie från The Wire vara nästan Omar och Bodie fast i en helt annan serie.

En varning dock. Är du minsta känslig för att folk bär sandaler offentligt ska du inte se The Night Of.

UnREAL
Jag älskade verkligen första säsongen av UnReal, men var lite orolig för att uppföljaren skulle bli en besvikelse. Kunde Rachel och Quinn verkligen bli tillnärmelsevis så cyniska, smarta och elaka igen? Det kunde de.

Gomorra
Bygger på Roberto Savianos böcker som också givit upphov till en film. Hade helt missat den här serien, som är inne på sin andra säsong, när jag råkade se den på SVT i somras. Men fy fan vad bra den är. Som ett italienskt The Wire (förlåt för denna trötta referens en gång till). Marco D’Amore är fullständigt fantastisk i huvudrollen som en mellanchef i ett gangsterimperium i Neapel.

Quarry
Mycket mörk, våldsam och vacker historia om en vietnamveteran som kommer hem till Memphis och genast blir indragen i skumrask. Foto, scenografi och vissa skådespelarinsatser är av högsta klass som exempelvis Damon Herriman, som Buddy, som står för en av årets finaste rollprestationer. Manuset håller dock tyvärr inte alls samma höga nivå utan är bitvis direkt dåligt och drar ner helhetsbetyget rejält.

Misstänker starkt att norska Skam varit med på listan om jag hunnit med fler avsnitt än två. Vill också nämna tyska Deutschland 83, inte för att serien om en DDR-soldat som snor en västtysk kollegas identitet är så bra, utan för att det är så fascinerande att såna saker hänt i ett grannland under min livstid.

Årets stora besvikelse är Mr Robot. Pinsamt tydligt att det bara fanns idéer till en visserligen mycket bra säsong.

Jag har sett några filmer också. Som High Rise som egentligen är från förra året (och som jag är osäker på om den nånsin gick på bio här) och bygger på  J.G. Ballards bästa bok och Bone Tomahawk, en western-skräck-film som faktiskt är läskig på riktigt.

Tidigare årslistor här