Pengar i skilda världar

6158795677_981dabed46_o

Vissa talar om att flyktingmottagande kostar så mycket att vi inte har råd med välfärden. Märkligt nog ställs flyktingmottagande alltid mot välfärden och inte mot exempelvis låga skatter, förmögenheter eller bolagsvinster. Eller skatteflykt.

I en annan del av världen avslöjades det för en tid sedan att banken HSBC hjälpt sina klienter att undanhålla summor motsvarande 1 659 000 000 000 kronor från skattemyndigheterna i olika länder. Det är ungefär fyrtio gånger så mycket som regeringen planerar att använda till flyktingmottagande och integration nästa år.

Hur mycket undanhållna pengar som inte avslöjats vet vi inte. Hur mycket andra banker än just denna undanhåller vet vi inte heller. Vad som däremot är uppenbart är att det finns jättemycket skattepengar på vissa håll, men inte tillräckligt mycket på andra.

Hur det gick för Herve Falciani som avslöjade banken? Han dömdes till fem års fängelse. Hur det går för alla som flyr från krig men får det svårare att komma hit? Slå på teven.