Malmö får spotifierade cyklar

e0k0dqmvp4rid0

I höst får Malmö spotifierade cyklar, alltså reklamförsedda cyklar utplacerade på stan som vem som helst kan låna. Tro det eller ej, men jag har inga problem med det. Det är jättebra om vi kan färdas med cyklel istället för att exempelvis ta bilen. Stäng gärna innerstaden för privatbilism när ni ändå är i farten.

Däremot verkar det finnas en nästan rörande naiv inställning till reklam bland ansvariga politiker (och eventuellt också Sydsvenskans reporter). De verkar bland annat tro att reklam kommer att finansiera cyklarna. Vilket ju inte kan vara sant. Ingenting har någonsin finansierats med reklam.

Det som händer är istället att Malmö stad säljer sina medborgare till ett annonsörer. Malmö tar betalt för att leverera personer som tar del av annonsörernas reklam. Reklamen betalas i sin tur av konsumenter när de köper någon av de produkter annonsörerna gör reklam för.

Inte nog med det. Reklamen kommer troligen inte att placeras på själva cyklarna. Då skulle det nämligen finnas risk för skadegörelse.  Milan Obradovic (s), ordförande i tekniska nämnden, menar också att det inte är ”alla som vill cykla omkring med reklam för vissa företag” (no shit). Istället letar nu kommunen efter andra platser där de kan placera den reklam som de tror kommer att betala cyklarna.

Vilket inte är helt lätt. Många av Obradovic partikamrater är motståndare till mer reklam och kommunen har enligt Sydsvenskan avtalat bort i princip alla offentliga reklamställen. Obradovic ser dock en möjlighet att ha reklam exempelvis i de idag reklamfria uppgångarna till Citytunneln.

Istället för att finansiera cyklarna med skattepengar säljer Obradovic hellre malmöborna till annonsörer och förfular några av Sveriges snyggaste stationer. Med reklam får vi ett säkert och hållbart system, säger han. Jag är böjd att inte hålla med och undrar dessutom vilka andra kommunala verksamheter som står på tur att ”finansieras med reklam”.