Årets läsning 2014

tdcx6cdgex8uhh

Ida Börjel Ma
Mycket genomarbetad poesi. På svenska men i världsklass.

Henrik Bromander Riv alla tempel
Svart historia om klass och manlighet i gymmiljö. Alla som läser den här bloggen inser hur stort det är för mig med en bok om bodybuilding.

Fängelsetidningen Filen
Av fångar och före detta fångar om fängelser och kontrollpolitik. En unik röst i samhällsdebatten

Herman Geijer och Jimmy Wallin) Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen
En bok med fullt användbara tips om hur vi kan överleva en zombieapokalyps. Eller givetvis någon annan undergång, som exempelvis kapitalismens.

James Ellroy Perfidia
Ellroy kallas ofta världens bästa deckarförfattare. Det är missvisande. Han är en av världens bästa författare överhuvudtaget. Utspelar sig på bland japansk-amerikaner i Los Angeles på 40-talet, precis efter Pearl Harbor.

Gabriel Kuhn (red) Rån för revolutionen- Blekingegardegruppen inifrån
Blekingegardegruppens egen version. Givetvis just deras version och det går att ha en hel del synpunkter på gruppen, deras verksamhet och teorier. Men boken är ett mycket intressant historiskt dokument och de frågor gruppen ställde återstår i högsta grad att besvara

Håkan Hjulström Diskoteken i Sverige
Dokumentation av diskotekskulturen i Sverige. Varje subkultur förtjänar sin egen Håkan Hjulström.

Stephen Graham Belägrade städer – den nya militära urbanismen
Graham beskriver utvecklingen av storstäder ur ett militärt perspektiv snarare än det vanliga ekonomiska. Även om jag inte håller med om allt, tror ”militariseringen” är gårdagens form av kontroll, är den oerhört genomarbetad och intressant och var till stor inspiration när jag gjorde min egen undersökning.

Anna Charlotta Gunnarson Popmusik rimmar på politik
Massor av intressanta historier om pop och politik., utan att bli för seriös eller akademisk. Visste du förresten att Lill-Babs var sjukt stor i DDR?

Hubert Selby Jr Slutstation Brooklyn
Boken orsakade rejäl skandal när den kom ut 1964 ock handlar om prostituerade Tralala som lever på att ragga upp sjömän och sno deras plånböcker samt Harry som gör sitt allra bästa för att inte sno från den strejkkassa han är kassör för.

Velvet Coalmine
Författaren Rhian E Jones blogg. Ofta om popkultur, alltid med intressanta klassperspektiv.

Birgitta Stenberg
Helt omöjligt att inte nämna Birgitta Stenberg på en sån här lista. Tack för allt du lärt mig om livet!