Supervalåret: hårdare-straff-populism

kjjplsa2wv5505

Valår brukar innebära populistiska utspel som rör kriminalpolitik. KD har redan tjuvstartat med sitt förslag om att fångar ska ha ”lön” och betala ”hyra” samt att det ska bli straffbart att rymma från fängelser. Ett utspel som avslöjar en syn på kriminalitet helt utan strukturella perspektiv, som istället handlar om att kriminella saknar rätt uppfostran. En kriminalpolitik som är lika effektivt mot kriminalitet som tv-programet Lyxfällan är mot fattigdom.

Hursomhelst. Alla hårdare-tag-ivrare fick en liten present häromdagen då riksåklagare Anders Perklev presenterade en utredning som justitieminister Beatrice Ask beställt. Perklev föreslår skärpningar av lägstastraffen för brott som grov misshandel, grovt olaga hot, grovt rån och dråp. Populismfaktorn i Perklevs förslag når smått episka höjder, åtminstone om en anser att syftet med kriminalpolitik bör vara att minska kriminaliteten. Perklev tror nämligen inte ens själv på dem. Eller som han säger till Sydsvenskan:

Vi kan inte bevisa att strängare straff skulle ge färre brott, men straffsystemet är ett sätt för samhället att markera hur allvarligt man ser på olika gärningar

Beatrice Ask är dock nöjd. Konstigt vore väl annars då det är hon som beställt utredningen. Hon lyckas dessutom illustrera precis vad hårdare-straff-populism handlar om. Utspel mot bättre vetande i syfte att värva röster.