Svarta fötter inom en snar framtid

l75oi8akc5gs9m

När busschaufförerna i Stockholm strejkade förra veckan anordnade den marknadsextrema organisationen Fria Moderata Studentförbundet ett sorts symboliskt strejkbryteri. De erbjöd sig skjutsa strandade resenärer i minibussar. Efter några halvhjärtade turer och en lika lång rast som riktiga busschaufförer har på två veckor gav de upp sitt gyckel. Till och med de riktiga moderaterna tyckte det var fånigt. De har ingen formell koppling till Fria Moderata Studentförbundet utan ungefär samma relation som Ulf Lundell har till de där två killarna som åker på alla hans konserter med skylten ”Börja sup igen, Uffe”.

En gång i tiden var strejkbryteri ett kraftfullt vapen i fiendens händer. När arbetare använde sitt främsta vapen – att vägra arbeta – kallade arbetsköparna helt enkelt in andra arbetare eller till och med provokatörer som bröt strejken av ideologiska skäl. Numera är alltså strejkbryteri snarare ett fånigt studentgyckel. Först som tragedi, sedan som fars. Men det kommer faktiskt att bli ännu dummare. När jag tittar i min spåkula ser jag framtida konflikter och framtida borgerliga strejkbryterier. Jag ser hur:

  • Strejken sprider sig till båttrafiken och att Ulf Brunnberg skjutsar strandade resenärer i sin fritidsbåt. På fyllan.
  • Strejken sprider sig till städbranschen och att flera moderata ministrar erbjuder sig att hyra ut sin svarta städhjälp. Svart.
  • Strejken sprider sig till dagligvaruhandeln och ett gäng glada gamänger i Båstad som erbjuder sig att vaska även billigare livsmedel än champagne.
  • Strejken sprider sig till SVT och flera moderata ministrar som plötsligt börjar betala tv-licensen
  • Strejken sprider sig till försvaret och hur ett gäng relegerade pennalister från Lundsbergs internatskola erbjuder sig doppa den lede fis huvud i närmaste toalett
  • Strejken sprider sig till BB och att Kristdemokraterna erbjuder tvångssteriliseringar i förebyggande syfte.
  • Strejken sprider sig till konstitutionsutskottet och att Annie Lööf erbjuder sig att sluta ljuga
  • Strejken sprider sig till Way Out West och att Wille Craaford ersätter James Blake.

Ur Arbetaren #26 2013