Inte ens med facit i hand

Att vara under tidspress är givetvis ingen ursäkt. De tidningar och ”experter” som skrivit om islamistisk terror, innan de hade minsta aning, borde låtit bli.

De som haft god tid på sig, eller faktiskt vetat hur det låg till, är ännu mindre ursäktade. Den här texten från lördagens Aftonbladet borde stoppats. Om inte av författaren själv så åtminstone av en redaktör. Skillnaden mot tidigare klavertramp är att skribenten den när gången är väl medveten om att den gripne är som han uttrycker det ”etnisk norsk”.

Vilket inte hindrar honom från att spekulera, antyda, insinuera och skuldbelägga norska invandrare. Tvärtom. Det är tråkigt, med tanke på att Aftonbladet annars skrivit mycket bra om händelserna

Men nej Aftonbadet. Norge hade inte alls ”fått sitt eget 11 september”. ”Att klä ut sig i polisuniform och döda fienden är högsta mode bland talibanerna i Afghanistan” kanske är sant med knappast relevant i det här fallet. Ej heller påståenden som att ”Norge har soldater i Afghanistan och deltar i aktionen i Libyen. Landet är med i Nato”.

Och trots att jag inte är särskilt religiös är jag helt övertygad om att det finns en särskild plats i helvetet för de som vid ett sådant här tillfälle känner sig manade att påstå att  ”i Norge bor många invandrare från Pakistan och Afghanistan, en del missnöjda”.

Att helt bortse från verkligheten på det här sättet – att skuldbelägga mot bättre vetande – ger näring åt just den stinkande mylla där sådana som Anders Behring Breivik frodas