Semester är klasskamp

Har du semester nu? Grattis. Precis som arbetsdagens omfattning är semestern ett resultat av klasskamp. Arbetarklassen har sakta men säkert flyttat fram sina positioner och förkortat arbetsdagen och fått rätt till sammanhängande ledighet.

1938 fick alla arbetare rätt till två veckors semester. Sedan har den förlängts med en vecka med jämna mellanrum. Men precis som när det gäller arbetsdagens längd var det länge sedan det skedde någon förbättring. Vi har haft åtta timmars arbetsdag i snart hundra år. De är snart fyrtio år sedan vi fick fem veckors semester.

Inte nog med det. Utvecklingen har inte bara stannat av. Den har börjat gå åt fel håll. Alla som har osäkra anställningar eller tvingats bli företagare kan ofta glömma både sammanhängande semester och fasta arbetstider helt och hållet.

Är det inte dags att flytta fram positionerna igen? Efter semestern alltså. Om du har någon.