Fas3 – nu även odemokratiskt

Igår beslöt riksdagen att stoppa ny anvisningar till fas3. Det bekommer dock inte Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström särskilt mycket. Hon kommer att förhala beslutet genom att ”väga in det” i fortsatta överläggningar. Dessutom menar hon att oppositionen ”slår in öppna dörrar”. Engström tycker nämligen att hon kommit med flera förslag på förbättringar.

Så hur ser den öppna dörren ut egentligen? Att det inte leder till jobb är lätt att konstatera. Enligt Arbetsförmedlingen lämnar endast 1,5% fas3 för arbete eller studier. Trots högkonjunktur – och trots att Arbetsförmedlingen vittnar om att brist på arbetskraft är ett ökande problem – beräknas antalet deltagare bli betydligt fler de närmaste åren.

Många deltagare vittnar om meningslösa arbetsuppgifter. Andra om att de utför riktiga jobb. En del får 223 kronor om dagen innan skatt. Andra får klara sig på socialbidrag. Den som inte deltar förlorar hursomhelst sin försörjning och kollektivavtal är bara att glömma.

Ingen har rätt till semester. Det finns en möjlighet – inte rättighet – till ledighet i 20 dagar, men den då måste den ”ledige” gå att nå. Meddelarfriheten gäller inte.

Hur många jobb fas3 tränger undan vet ingen. Arbetsförmedlingen mäter nämligen inte detta. Hur mycket lönerna dumpas när det finns ständig tillgång till inte bara gratis arbetskraft, utan arbetskraft arbetsgivarna får betalt, för vet ingen heller.

Men några jobb har fas3 i ärlighetens namn skapat. Det har nämligen startas ett antal företag som har fas3 som affärsidé och kan inkassera 225 koronor om dagen per deltagare. Dessa företag måste ha åtminstone en anställd per 20 deltagare

Så förutom att vara ett misslyckande när det gäller att skapa jobb, förnedrande för deltagarna och en möjlighet för oseriösa företagare att cyniskt utnyttja utsatta människor är fas3 sedan igår alltså också odemokratiskt.