270 miljarder är ingenting

I går fick Lars Ohly frågan om han visste vad det skulle kosta att införa sex timmars arbetsdag. SVTs utfrågare hävdade att en undersökning visat att det skulle kosta 270 miljarder. Ohly tyckte det lät lite och jämförde med de 100 miljarder som Alliansen sänkt skatterna med.

Det är svårt att uttala sig om siffrorna, eftersom jag inte vet vilken undersökning det handlar om. Jag trrr inte att det på lång sikt skulle kosta någonting överhuvudtaget. Alltså inte ens i strikt ekonomiska termer. Tvärtom.

Jag antar att undersökningen utgår från att produktiviteten skulle sjunka och att alla deltidsarbetande skulle plocka ut pengar istället för att gå ner ytterligare i tid. Och det är långt ifrån säkert att något av det kommer att hända i någon större utsträckning.

Jag tror heller inte att man räknat med att arbetsköparna faktiskt får också får en bättre produkt för det nya högre priset. En friskare, gladare, piggare och mer effektiv arbetskraft. Eller att den ökade andelen fritid faktisk också kommer att vara produktiv i rent ekonomiska termer.

Men strunt i det. Säg att det stämmer på öret. Hur skulle vi ha råd med det?

Säg att vi gör tvärtom som Alliansen (det är alltid en bra utgångspunkt för övrigt). Vi höjer skatterna med 100 miljarder istället. Det skulle påverka lika lite som sänkningen för de flesta. Några hundra mer eller mindre i plånboken.

Då har vi 170 miljarder kvar att fixa fram. Men låt oss först se vad vi får för den summan.

2 timmar om dagen
10 timmar i veckan
Runt 44 timmar i månaden
Ungefär 480 timmar om året
Vi snackar alltså motsvarande 20 dygn av vaken, ledig, utvilad fritid.

Vad skulle det innebära för samhället i stort, om vi bortser från enskilda individer, plånböcker och tid? Det kan vi bara spekulera i. Någonting säger mig att det kommer att uppstå en massa fina bieffekter som till och med i vissa fall är bra för ”näringslivet”.

Personligen kan jag tänka mig att höja skatterna även med resten av summan, alltså sammanlagt, 270 miljarder, för att få råd med det här. Det kommer dock inte att behövas för jag tvivlar på att undersökningen stämmer.

Jag tycker också att de som avfärdar sextimmarsdagen av ekonomiska skäl tar konsekvenserna av sitt resonemang och kämpar för att återinföra tiotimmarsdagen. Eller varför inte tolv? Snacka om att ”ta ansvar för statsfinanserna” och att driva ”arbetslinjen”.