Return of the evil datorteket

Medan Fi och gräsrötter inom MP och V vill korta arbetsdagen har Sossarna en egen lösning. Datorteket.

Ok, riktigt så illa är det inte. Men nästan. Det är ”kompetenslyft”, praktikplatser och sänkta arbetsgivaravgifter. Inga nyheter. Ingen större skillnad mot hur det brukar se ut, varken när Sossarna eller Alliansen har makten.

Arbetsförmedlingen tror att det snart kommer att finnas 220 000 långtidsarbetslösa och det borde ringa en klocka någonstans. Det finns betydligt fler som behöver jobb än vad det finns jobb.

Det kanske verkar logiskt för de flesta, men uppenbarligen inte för alla. För istället för att ta konsekvenserna av detta och sänka arbetstiden inrättas en massa meningslösa åtgärder.

Att exempelvis lyfta folks kompetens skapar inga nya jobb. De spelar ingen roll om vi så tvingar alla långtidsarbetslösa att gå läkarlinjen. Det kommer inte att behövas fler läkare för det. Däremot kommer läkarnas löner att sjunka enligt marknadslogiken om tillgång och efterfrågan, men det är en delvis annan fråga. Det enda som kommer att hända om de långtidsarbetslösas kompetens lyfts är att en grupp arbetare ersätter en annan.

I nuläget finns huvudsakligen två sätt att angripa arbetslösheten.

  1. Att anställa människor inom offentlig sektor. Ingen kan inbilla mig att de skulle vara dyrare för samhället än att låta folk vara arbetslösa.
  2. Att sänka arbetstiden och därmed dela på de jobb som finns. Det var snart hundra år sedan och det är hög tid att göra det igen.

Gärna en kombination av båda. Den enda någorlunda sunda ”arbetslinje” som finns innebär att fler jobbar betydligt mindre.

Så snälla Mona och Thomas. Jag vill inte ha en mildare version av Alliansen politik. Jag vill ha en annan politik. Visa att det spelar någon roll att jag går och röstar. Ni har 39 dagar på er.