Fyrdubbel moderat bestraffning

Om du är nyfiken på moderat människosyn rekommenderar jag en parallell läsning av två artiklar i morgonens Sydsvenska Dagbladet.

I den första förklarar Patrick Reslow (M) varför han tycker det är viktigt att ”prioritera barn till föräldrar som har jobb”. Moderaterna i Malmö vill minska antalet förskoletimmar för barn till arbetslösa från trettio till femton. Anledningen till detta är inte långa köer utan att föräldrar med jobb ska ha större valfrihet.

Hur detta ska ska gå ihop med arbetslinjen framgår inte. Att vara arbetslös är ett heltidsjobb i ordets mest bokstavliga betydelse. Det är meningen att den arbetslöse ska stå till arbetsmarknadens förfogande dygnet runt, varje dag, hela veckan, året om. Nu blir det dessutom till att trolla fram femton timmars extra barnpassning.

Men spela för allt i världen inte tevespel med barnen. Då får Sven-Otto vatten på sin kvarn.

I den andra artikeln förespråkar Mats G Nilsson (M) ett särskilt näringsförbud för tidigare kriminella. Den som begått ett brott ska inte kunna tjäna pengar på det genom att berätta om det efteråt. En dömd brottsling ska alltså inte tillåtas att slå mynt av sitt brott genom att skriva böcker eller på annat sätt berätta om brottet.

Vilken författare använder sig inte av personliga erfarenheter när hon skriver? Innebär det här att den som någon gång begått ett brott inte får livnära sig på kultur? Kommer Sverige fortfarande att räknas som en demokrati när Jan Guillous tillgångar konfiskeras?

Jag förutsätter att Mats G Nilsson ordnar ett bål på böcker från författare som Fjodor Dostojevskij, Jean Genet, Antonio Negri, Voltaire, Oscar Wilde, Markis de Sade, Antonio Gramsci, Daniel Defoe, Miguel de Cervantes, Maxim Gorkij och varför inte Nelson Mandela.

Ett av Mats G Nilssons frågetecken kan jag dock räta ut. Han undrar hur många som verkligen begår brott i syfte att i efterhand tjäna pengar på det. Det kan jag svara på. De som rånar banker för att någon gång i framtiden kunna skriva en bestseller om det eller är behjälpliga vid polismord för att 29 år senare få den stora äran att vara sommapratare är jävligt få.

För moderaterna räcker det alltså inte med att höja straff. Även territoriet för vad som är möjligt att bestraffa måste utökas. För moderaterna räcker det inte med att försämra villkoren för den som är utsatt. Även territoriet för vilka som ska ha sämre villkor måste utökas.

Det räcker inte med att du är arbetslös. Även dina familjemedlemmar ska bestraffas. Det räcker det inte med att du avtjänar ditt straff. Du ska dessutom beläggas ett särskilt näringsförbud.

Hur långt är steget till ett fullskaligt apartheidsystem där fattiga, sjuka, arbetslösa och tidigare kriminella helt berövas medborgerliga rättigheter? En mandatperiod till?