Jobba över med Mona

Det är glädjande att gräsrötter inom både Vänsterpartiet och Miljöpartiet fört upp arbetstidsförkortning på agendan igen.

Men jubla inte än. Oavsett hur det går i valet i höst kommer frågan inte att drivas inom överskådlig tid. Partiledningen i både V och MP är emot. Mona Sahlin är inte bara emot. Hon vill att vi ska jobba ännu mer. Som i Danmark. Mona vill dock att vi ska jobba tre år längre medan det danska förslaget innebär en förlängning av arbetsdagen med 12 minuter.

”Vi har blivit väldigt inspirerade av Helles tolvminuterskampanj”, säger Mona Sahlin till Sydsvenskan. ”I grunden är det samma budskap. Vi måste jobba mer för att klara välfärden”.

Är det egentligen någon större skillnad på Mona Sahlins arbetslinje och Alliansens motsvarighet? Allt färre jobbar allt mer medan en växande grupp bildar ett arbetsmarknadens b-lag. En grupp som inte räknas som arbetare men som i praktiken är på jobbet hela tiden. Eller som Slappy White brukade säga:

The trouble with unemployment is that the minute you wake up in the morning you’re on the job

Det är hög tid att vi fördelar arbete annorlunda. Låt alla dela på jobben. Låt alla jobba mindre.

BONUSSPÅR

Sydsvenskans artikel innehåller en märklig detalj. Det står att det danska förslaget om längre arbetsdag ”väntas kosta de danska arbetsgivarna femton miljarder kronor per år”. Sist jag kollade tjänade arbetsgivarna på att arbetarna arbetar. Eller förlåt. Kapitalismens själva idé är att profitera på andras arbete. Det kostar inte arbetsgivarna något. Tvärtom.