Barnförbjudet med Jan Björklund

– How was your childhood?
– Short.

Det finns en fantastisk scen i filmen Flykten från Alcatraz där fängelsedirektören frågar Clint Eastwoods karaktär hur hans barndom varit. Clintan svarar: kort.

Jag är säker på att Jan Björklund uppskattar scenen lika mycket som jag. Lika säker är jag att han gör det av en annan anledning. Björklund vill ju som bekant att även gärningsmän under 15 ska kunna hamna i domstol.

Inga konstigheter. Om det inte vore för ett utspel tidigare i veckan där Björklund menar att barndomen ska vara lång. Väldigt lång. Närmare bestämt 23 år.

När det gäller skyldigheter och ansvar blir vi alltså vuxna vid 15 års åder. Möjligen ännu tidigare, det är lite svårt att veta vad Björklund egentligen menar med ”tas till domstol”. När det gäller rättigheter blir vi dock inte vuxna förrän minst åtta år senare.

Ok, vi blir straffmyndiga innan vi blir myndiga idag också. Men nån måtta får det väl ändå vara.

Under en lång period av livet är vi alltså varken barn eller vuxna. Eller förlåt, både barn och vuxna. Samtidigt. Fast på oilka sätt. Frågan är vad vi ska kalla dem som befinner sig i den här folkpartistiska gråzonen. Skyldighetsvuxen? Rättighetsbarn? Både och?

Vad tycker ni? Bästa förslaget vinner ett hedersomnämnande.