Äntligen högre skatt

Varför finns det inget parti som vill höja min skatt med 10%? Det är ärligt talat konstigt med tanke på att väldigt många, om inte alla, realpolitiska diskussioner handlar om hur vi ska få råd med saker och ting.

Så vad är problemet. Höj skatten då. Rejält. Inte för de som tjänar minst och som knappt får det att gå ihop. Men för alla andra.

Jag minns hur besviken jag var 2006 då jag fick en avsevärd skattesänkning som finansierades genom stöld från sjuka och fattiga. Det fanns tyvärr inget sätt att avstå från den. Tro mig, jag och en kamrat gjorde en ganska omfattande undersökning av möjligheterna.

Ni kan ju alltid skänka mellanskillnaden till välgörenhet, rådde oss en person som uppenbarligen inte fattat ens de mest grundläggande aspekterna av problemet.

Tyvärr är det fult att höja skatter i Sverige. Till och med de som höjer skatter försöker undvika att prata om det. Här följer en typisk och faktiskt helt autentisk diskussion kring ämnet:

Fredrik: Rödgröna höjer skatten för tre miljoner inkomstagare

Mona: Det finns ungefär sju miljoner löntagare och du säger att tre miljoner kommer få höjd skatt – det handlar om kanske 150 kronor i månaden, det betyder att det är fyra miljoner som får sänkt skatt med vår politik.

Fredrik: De vill få svenska folket att tro att det bara handlar om inkomster över 40 000, men det är vanliga människor med vanliga löner i vanliga bilar som kommer att drabbas av dessa höjda skatter.

Mona: Å andra sidan…

Äh, jag orkar inte. Det korrekta svaret redan på första påståendet borde varit:

Ja, det stämmer. Vi tänker höja skatten. Särskilt för de som tjänar mer än 40 000 i månaden. Det kommer att svida rejält i deras feta plånböcker. Men även en del ”vanliga” människor med ”vanliga” löner i ”vanliga” bilar kommer att få höjd skatt.