Adrian Vs Hasse

Inte bara bloggen utan även Efterlyst fyller år. Hade faktiskt ingen aning om att programmet som löser en ”förskräcklig massa brott” också firade.

Hursomhelst. Här kommer nästa intervju av Adrian Hörnquist i vilken Hasse Aro spekulerar kring den perfekta stöten.

Jag har en polare som vill vara med i Efterlyst. Vad är bäst, ska han begå brott eller söka som statist till programmet?
Jag tror att han ska söka till programmet. Man ska komma ihåg att det är sällan de som begår brott som är med i programmet. I åtta fall av tio tar vi upp ett brott där vi inte känner till gärningsmannen.

Fejkar ni hur många tips som kommer in?
Vi fejkar väldigt lite faktiskt. Jag var i Amerika och där fejkar man jättemycket. Där bandar man programmet, så folk inte kan ringa in. De har skådespelare utklädda till poliser som sitter och låtsas att de svarar i telefon. Det har inte vi, våra poliser är riktiga.

Vad är det för skillnad på America’s Most Wanted och Efterlyst?
America’s Most Wanted tar uteslutande upp fall där de vet vem som är skyldig, och så jagar de den personen. De inleder alltid varje program med “join the manhunt”, och det tycker jag är lite spekulativt. Jag tycker vi håller oss på andra sidan av den här spekulativa gränsen som finns.

Vilka ger de bästa tipsen, de kriminella eller allmänheten?
De kriminella. Det verkar finnas någon slags jantelag bland dem. När någon har gjort ett stort brott så är det många som blir avundsjuka och golar.

Kommer de flesta tipsen därifrån?
Nej, det är bara en liten del. Men de tips som kommer är nästan alltid bra. Om vi under ett program får in hundra tips från allmänheten så kanske två är riktigt bra. Får vi in ett från en kriminell så är det oftast något att gå på.

Har ni någon gång tagit upp kritik mot polisen i Efterlyst?
Några gånger har vi tagit upp brott som begåtts av poliser, eller av människor som utgett sig för att vara poliser. Men det är ju ingen direkt kritik. Å andra sidan är Efterlyst inget debattprogram. När vi tog upp Göteborgskravallerna så undrade många varför vi inte tog upp poliser som var misstänkta för brott. Men det gör ju alla andra. Varför ska vi göra det som alla andra gör?

Många kriminella tycker om att se sig själva i Efterlyst. Brukar någon komma fram till dig och fråga om du känner igen dem?
En äldre kille i 60-årsåldern som vi kan kalla för ”Christer” gjorde det en gång. Han kom fram till mig på krogen och var jävligt arg för att vi hade hängt ut honom i samband med en ekonomisk brottslighetshärva. Men det slutade med att vi kom på god fot med varandra, och söp till. Han ringer mig med jämna mellanrum och vi brukar snackas vid en stund. Han är jävligt rolig.

Vad tycker du om kriminalpolitiken i Sverige?
Jag tycker att den är mjäkig och att den fokuserar för lite på brottsoffer. Men det har blivit mycket bättre, politiken speglar ju debatten.

Tycker du straffen är för milda?
Straffen har jag inga synpunkter på. Ibland tycker jag de är för mjäkiga, och ibland är de för hårda. Men jag tycker att domstolarna är för mjuka.

Det känns ibland som att man hakar upp sig på bevisföringen.
Det ska man göra. Men jag tycker ändå att man kan vara lite hårdare.

Hur ser du på dödsstraff?
Jag är helt emot dödsstraff.

Men i vissa länder finns det antydningar på att kriminaliteten har gått ner i samband med dödsstraff?
Jag tror inte att det finns någon undersökning som visar det. Men det spelar ingen roll, därför att priset man får betala är för högt. Finns det dödsstraff så kommer man förr eller senare att avrätta en oskyldig människa och det är det inte värt.

Har du fantiserat om att begå ett riktigt brott?
Nej, men alla har väl suttit och diskuterat om det skulle vara möjligt att göra det här och det här brottet.

Du kan inte förneka att det finns en viss spänning i det hela?
Jo, det finns en nerv i den typen av brott. Det är en av anledningarna till att folk tittar på Efterlyst.

Vad skulle du tänkas begå för brott?
Jag tror att alla, i ett trängt läge, kan begå ett våldsbrott. Men annars, vad skulle jag tänkas begå för brott?

Men om vi bortser från våldsbrotten.
Det skulle väl vara något som gjorde mig ekonomiskt oberoende för resten av livet i såna fall.

Ett stort rån alltså?
Ja, fast jag tror ju inte på dem. Det begås ju aldrig sådana brott, förutom på företagsnivå kanske. Jag tror inte att det går att genomföra det perfekta brottet, och sedan leva lyckligt med pengarna hela livet.

Har Efterlyst någon gång gett dig mardrömmar?
Jag har inte haft mardrömmar om programmet. Däremot hade jag en konstig dröm för ganska länge sedan, där vi tog upp ett mord som vi på något sätt var personligt engagerade i. Och så visade det sig till min stora förvåning att det var jag som var mördaren. Jag fick en blackout som lossnade och så insåg jag plötsligt att – “herregud, det är ju jag!”