Vila i frid Howard Zinn

You can’t be neutral on a moving train

Om man vill vara snäll mot Herman Lindqvist kan man säga att han är Howard Zinns anti-tes. En ”historiker” som gärna fokuserar på diverse adelsmäns och kungligheters tokiga upptåg, oftast utan någon ambition till materiella förklaringar av historiska skeenden. Borgerlig vetenskap i ett nötskal med fokus på individer och där de större skeendena liksom bara händer i kulisserna.

Men Herman förtjänar inte den uppmärksamheten och jag ångrar redan att jag överhuvudtaget nämnt hans namn i sammanhanget. Howard Zinns historia handlar inte om de som sitter vid makten utan om oss andra. Om hur vi hamnat där vi är. Om – och det här är viktigt – hur vi gör motstånd.

För Howard Zinn är historien inte något som bara råkat hända. Den är heller inte ett resultat av några få personers spratt. Den är en utdragen och blodig kamp om resurser där några få har skaffat sig makt och resten tvingats infoga sig. Den är en högst levande process som det inte går att förhålla sig neutral till.

You can’t be neutral on a moving train. Att inte ta ställning är också att ta ställning. Hans bok ”Det amerikanska folkets historia” borde för alltid vara mallen för hur historia berättas. Vila i frid Howard Zinn.