Shopenhagen

If the climate were a bank, we’d have saved it already
Hugo Chavez

Sydsvenskans ledarredaktion är arga på alla som förväntar sig att politikerna i Köpenhamn ska sluta snacka och fatta någon typ av konkreta beslut istället. Allra argast är de på Birger Schlaug som har den stora fräckheten att kritisera marknadsekonomin. Marknaden är nämligen, enligt Sydsvenskan, bäst lämpad att lösa klimatkrisen:

Men den förkättrade marknadens olika mekanismer är det snabbaste och effektivaste sättet att ändra människors konsumtionsmönster, att hushålla med knappa resurser, att uppmuntra innovation och nytänkande – kort sagt allt det som nu tycks nödvändigt.
Jag vet inte om Sydsvenskans ledarredaktion hört talas om finanskrisen. Vid det här laget borde det vara uppenbart för alla att marknaden just inte hushåller med några resurser. Eller med någonting annat heller för den delen. Som exempelvis de skattepengar som används till att reda upp den globala kreditkyrkans skumraskaffärer.

För varför i all världen skulle marknaden hushålla med resurser och verka för en bättre miljö? Affärer går ut på att tjäna pengar. Inte på att rädda miljön. Miljöhänsyn tas om det är bra för affärerna. Annars inte.
Tänk om vi sålde heroin och automatvapen på Konsum.Vad är mest troligt, att marknaden självmant skulle åtgärda våld och social utslagning. Eller att skruppelfria månglare skulle försöka tjäna så mycket pengar som möjligt på heroin och automatvapen? You do the math.