Friend Request: Snuten

Moderaten Anna Köning, som tidigare varit mest känd för att följande uttalande…

”Piratkopieringen är dock i förlängningen ett hot mot mitt och andras ägande, precis som kommunismen”

…ger sig ut i cyberrymden igen. Eller rättare sagt, hon vill att polisen ska göra det. Den riktiga polisen alltså, inte spotifierade varianter som exempelvis Anti-piratbyrån.

Det märkliga med den här historien är inte själva förslaget. Moderater älskar poliser och jag tror att exempelvis sedlighetsroteln kommer att hitta en hel del gamla kompisar på både MySpace och Twitter.

Det märkliga är anledningen. Anna Köning gör en ”Jimmie Åkesson” och försöker, uppenbart inspirerad av Piratpartiet, att ragga ungdomsröster. Säga vad man vill om Piratpartiet men de har hittills verkat för färre snutar på nätet. Inte fler.

Så jag tror du kommer att bli besviken Anna. Om inte annat kan du ju fråga Jimmie hir det gick för honom. Dessutom tycker jag inte du ska kasta ut barnet med badvattnet när det gäller kommunismen, som Zizek brukar säga. Fler snutar och en tilltagande spotifiering har alla förutsättningar att bli en kombination mellan de sämsta från två världar. Mer kontroll och repression, färre och sämre alternativ, ökad profit. Marknadsstalinismen.