Sveriges verkligaste problem

Ett verkligt problem

Jag måste säga att jag blev väldigt nyfiken igår när Sveriges verkligaste man, Jimmie Åkesson, presenterade sitt nya koncept ”verklighetens problem”. Om det är svårt att få grepp om vilka de här verklighetens folk egentligen är, kanske vi kan lära känna dem genom deras problem.

Efter att ha följt SDs konferens kan jag inte påstå att jag blivit besviken. Tvärtom. De bara radar upp högst verkliga problem som verklighetens folk står inför. Här är några exempel:

Svenskar diskrimineras på arbetsmarknaden. Nu är tydligen en massa svenskar som inget hellre vill än att få byta plats med bärplockande thailändare eller de somalier som städar på McDonalds på nätterna tvungna att gå hemma.

Vissa äldre har för hög pension. Vissa invandrare ”kan få lika hög ersättning som ens egna, gamla föräldrar”. Det verkliga problemet är alltså inte att Åkessons föräldrar har för låg pension utan att andra har för hög. Det kanske låter märkligt, men det kan ju faktiskt vara så att Åkessons föräldrar är hyfsat välbärgade.

Det avrättas för få kriminella. En Sverigedemokrat är till och med hygglig nog att ge exempel på sådana som borde tas av daga. Kan det bara röra sig om en slump  att den tyvärr alltför verklige Lasermannens namn inte dyker upp i diskussionen? Han är ju faktiskt inte ens svensk.

Zlatans otypiskt svenska spelstil. Det är lika bra att citera Åkesson direkt här. Jag skulle aldrig kunna göra det här vekliga problemet rättvisa. ”Den svenska modellen bygger på samförstånd och på att man ställer upp för varandra. Zlatans spelstil hänger självklart ihop med hans bakgrund. Han är inte någon typiskt svensk spelare, varken på eller utanför banan”. Tänk vad bra han hade varit om han spelat som exempelvis Klas Ingesson istället.

Jimmies mormors utebliva starroperation. Det är tydligen så att Jimmies mormor inte erbjudits en starroperation eftersom vården ”plötsligt ska lägga resurser på abortturism och att könsstympa fullt friska pojkar”. Om även benbrottsturism eller blindtarmsturism är verkliga problem framgår inte. Ej heller om det är ett verkligt problem att svenskar får vård i andra EU-länder. Så även om inte ens organisationen ”Ja till livet” hittat några belägg för att det faktiskt existerar abortturism – och någonting säger mig att de letat noga – skulle detta alltså vara ett av dessa verklighetens problem. Om Jimmies mormor verkligen har starr alltså. Det framgår inte heller.

Jag tror jag börjar få ett grepp om verklighetens folk. Bakvägen. Keep it coming!