Jag är så trött på integriteten

Integritet

 

Det är ett jävla tjat om integritet hela tiden. Särskilt när det gäller internet. Här har vi skapat världens hittills största och effektivaste sätt att kommunicera. Och allt folk tänker på är att de vill vara i fred.

 

Visst, jag är också emot IPRED, ACTA, FRA, datalagringslagar och allt ved det heter. Jag vill inte heller vara med i en massa register, att privata företag övervakar mina internetvanor eller att polisen läser mina mail. Eller rättare sagt. Jag bryr mig faktiskt inte särskilt mycket, men jag förstår att det finns de som gör det. 

 

Oavsett vilket är det dags att höja blicken. Kan vi inte göra tvärtom istället? Strunta i privatlivets helgd ett tag och bry oss om varandra istället? Kan vi inte helt enkelt verka för lite mindre integritet? 

 

Ett bra tillfälle att göra detta är under Möllevångsfestivalen i Malmö. Det kommer att skapas en stor digital allmänning genom att boende i området öppnar sina nätverk. Varför inte dela med sig en bit av hårddisken också? Lägg upp några filmer, lite musik eller annat kul som du tror dina grannar skulle gilla. Eller säkerhetspolisen. De om några är i behov av bra kultur. 

 

Alla ni som spontant känner ett motstånd kan se det som en förlängning av facebook där ni redan skyltar med era politiska åsikter, sexuella läggning, kulturella preferenser, vilka ni umgås med, vad ni gör just och en massa andra saker. En facebookgrupp mot FRA måste för övrigt vara det mest ironiska påfundet någonsin. 

 

Kan vi inte fortsätta i den här andan och skapa flera öppna nätverk och flera digitala allmänningar? Det är inte bara roligt och bra att dela med sig utan att kräva något tillbaka. Det är också ett angrepp på den liberala krämarkultur som råder på internet och i snart alla andra delar av samhället. Där ”integritet” snart kommer att betyda ”privat” om vi inte ser upp. 

 

 

 

Dela på Facebook