Sommartips

00. Moritz Von Oswald Trio - Vertical Ascent [HJRCD45]

Tänkte bjuda på tre tips i sommarvärmen

 

Moritz von Oswald Trio – Vertical Ascent

Några skivor äger jag en tre, fyra exemplar av eftersom jag spelat dem så ofta att de till sist börjat låta risigt och jag känt mig tvungen att köpa en ny. Skivorna innehåller i samtliga fall musik av Moritz von Oswald. 

 

Efter några års frånvaro verkar han vara tillbaka på allvar. Förra året tolkade han Ravel tillsammans med Carl Craig. Nu har han bildat en ambient-supergrupp bestående av sig själv, Vladislav Delay och Max Loderbauer. 

 

Vertical Ascent liknar Ravel-tolkningen till formen och innehåller av fyra långa, händelserika spår som funkar till allt mellan klubbgrottan och Campari med juice i Jesusparken. 

 

Bokförlaget h:ström

H:ströms förtjänar någon sorts kulturpris för sin utgivning. De blandar moderna mästerverk som Nikanor Teratologens senaste ”Att hata allt mänskligt liv” med klassiker som Ernst Jüngers ”Psykonauterna” och Nietzsches ”Så talade Zarathustra”. Den sistnämnde i översättning av just Teratologen. 

 

De ger ut fin modernp pulp som Poppy Z Brites ”Utsökta lik” och nytgåvor av tidsdokument som RAFs texter om stadsgerilla. Vågar inte tänka på vilket liv det skulle bli om Åsa Lindeborg hittade något intressant i den. 

 

Jean-Pierre och Luc Dardenne

De två belgiska bröderna gör brutalt socialrealistiska filmer utan att bli porriga. Ofta om samhällets utstötta som småtjuvar, missbrukare och papperslösa immigranter, nästan alltid med Jérémie Renier i huvudrollen och alltid väldigt bra. Kolla exempelvis in ”Barnet” eller ”Lornas tystnad”. 

 

 

 

 

 

Dela på Facebook