Abba-Björn finns nog inte

abbababababab

 

De gamla abborna drar sig inte för att ge sig in i politiken. 

Abba-Benny sponsrade ju Gudruns EU-kampanj och Abba-Stikkans änka glider runt i stadsjeep på Östermalm och tycker synd om fattiga. 

 

Abba-Björn framstår dock som Abba-imperiets främste opinionsbildare. Han har tidigare uttalat sig om vikten av att göra rätt för sig ett ämne han har stor personlig erfarenhet av. 

 

Abba-Björn tycks åtminstone tillfälligt ha slutat oroa sig för att någon ska komma åt de pengar han undanhåller skattemyndigheten för att istället ge sig i kast med lite tyngre existentiella frågor. 

 

Abba-Björn är nämligen finansiär till ”Gud finns nog inte”. en kampanj av Humanisterna som vill skapa debatt kring religionens roll i samhället. Det har blivit ett jäkla liv om kampanjen (det kan ni läsa om här).

 

Jag tycker inte Abba-Björn är helt fel ute. Det finns en hel del villfarelser av religiös karaktär att göra upp med. Då tänker jag inte på de religioner som ingen som lämnat 1800-talet mentalt följer särskilt bokstavligt, utan på de liberala myter vi dagligen pumpas fulla av. Som att vårt samhällssystem är det enda möjliga och dessutom rättvist. Som att alla människor är lika mycket värda. 

 

Inte nog med att de här myterna är betydligt mer inflytelserika än religiösa vidskepelser. De är också oerhört mycket lättare att motbevisa. Medan frågan om guds eventuella existens kommer att avhandlas i all framtid tar det bara några minuter att avliva exempelvis myten om att alla människor är lika mycket värda. 

 

Slå på teven om du inte tror mig Abba-Björn. Eller häng med Stikkans änka när hon antastar uteliggare med moralpredikningar i utbyte mot en smörgås. 

 

 

Dela på Facebook