Tågkraschen som bara väntar på att inträffa

I sommar kommer det inte att gå några tåg mellan två av Sveriges tre största städer, Malmö och Göteborg. Detta kommenterar arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson såhär på Twitter:

Det här kanske framstår som ett ovanligt enfaldigt och hånfullt uttalande, till och med för att komma från Johan. Det kanske också kan verka ironiskt att borgerliga politiker som aktivt försämrar järnvägen till förmån för bil och flyg klagar på att järnvägen fungerar dåligt. Men det är tyvärr mer än så.

Uttalandet är också en del i en global strategi som går ut på att systematisk försämra det allmänna så att fler och fler önskar privata alternativ. Man ser helt enkelt till att offentliga verksamheter fungerar så dåligt att människor blir arga och missnöjda så att man utan större protester kan sälja det billigt till pigga entreprenörer som sedan kan göra stor profit på den vi tillsammans byggt upp och betalat. Givetvis utan att återställa eller förbättra verksamheterna, då skulle det ju inte vara lika lönsamt

Det är också en del i en strategi som handlar om att framställa arbetslöshet som ett individuellt problem som beror på brister hos enskilda arbetslösa istället för strukturellt problem som beror på brister i samhället. Man ljuger om att arbetslösa har det ”fett”, om att det finns en massa bidrag som är så frikostiga att det inte lönar sig att arbeta och att arbetslösa inte vill arbeta, i det här fallet som lokförare (i själva verket har utbildningarna till lokförare många fler sökande än det finns platser).

Så passa på att åka tåg. Med regeringens politik kommer det inte att vara lika ”fett” längre.