Global kampanj mot exkluderande design

Konstnären Stuart Semple har startat en global kampanj mot exkluderande design. Senare i veckan kommer han att lansera en hemsida där människor kan lägga upp bilder på exkluderande design från hela världen. Som den här bloggen typ, men förhoppningsvis större och med mer genomslag.

Bakgrunden är bland annat att Semples hemstad Bournemouth försett massor av offentliga bänkar med metallskenor för att hindra folk från att ligga eller sova på dem.

Bournemouth har en lång historia av att behandla hemlösa illa. För något år sedan spelade de ledmotivet till barnprogrammet Alvin and the Chipmunks (Alvin och gänget) på hög volym för att jaga iväg hemlösa från en station. Andra gånger har man erbjudit hemlösa enkelbiljetter till andra städer för att bli av med dem, något som verkar förekomma lite varstans i Storbritannien.

Jag återkommer om detta och vill samtidigt påminna om att det även finns svenska konstnärer som gör bra saker kring exkluderande design, som Johanna NenanderMathias Kristersson och Rat & Dragon. 


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

KÖP MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR