Exkluderande design: mäklarbänken på Limhamn

Jag brukar ju skriva om bänkar som konstruerats för att hålla de som betraktas som de allra sämsta konsumenterna borta. Johan skickade bilder på en bänk som riktar sig till personer på andra sidan kreditspektrumet.

En mäklarfirma på Limhamn i Malmö har ställt ut en bänk där det är meningen att man ska slå sig ner och fundera ett slag över ett eventuellt bostadsköp.

Varför är detta exkluderande design? Inte själva bänken kanske. Men få fenomen är så exkluderande som bostadsmarknaden i våra större städer. Bara den som bedöms ha mycket god kreditvärdighet får tillåtelse att med hjälp av bankens låtsaspengar ”köpa” en bostad.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

KÖP MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR