Röda Köpenhamn, del femtioelva

Min vana trogen tänkte jag kort rapportera från kommunalvalet i Köpenhamn. Den danska huvudstaden är ju troligen världens mest vänstervridna och det är alltid intressant att jämföra med svenska förhållanden.

I år ställde det relativt nybildade paritet Alternativet upp för första gången. De kan beskrivas som socialliberala med miljöprofil, ungefär som svenska miljöpartiet. De skapade ihop 10,5 procent

Socialdemokraterna, som i Danmark är ännu mer urvattnade än här, backade högst marginellt till 27,6 procent

Vänsterpartiets systerparti Socialistisk Folkeparti backade knappt två procentenheter till 8,3 procent

Enhedslisten, som något förenklat kan beskrivas stå till vänster om Vänsterpartiet, backade en procentrenhet till 18.5 procent. I de centrala stadsdelarna Nørrebro och Vesterbro blev Enhetslisten största parti med drygt en fjärdedel av rösterna

Då även socialliberala Radikale Venstre ingår i vänsterblocket i Köpenhamn fick detta närmare tre fjärdedelar av rösterna.

Andra roliga saker är att främlingsfientliga Dansk Folkeparti backade till 5 procent.

Det finns en del roliga småpartier som En Død Hest med partiledaren Jesper Balle (111 röster) och Fabeldyret – Livstidspresident (89 röster). Givetvis finns både ett Hampe-parti och ett Christiania parti. För att inte tala om Kærlighedspartiet (Regnbuefolket / Befri Christiania), ej att förväxla med Suneshine Partiet.