Exkluderande design: den ogästvänliga toaletten

Per och Marcus tipsade oberoende av varandra om bilden den här toaletten, från Bordpanda.com.

Toaletten är alltså konstruerad för att vara så lite trivsam och privat som möjligt. Jag inbillar mig att det här är extremfallet och att många andra offentliga toaletter, och andra inrättningar för den delen, är konstruerade efter ungefär samma princip.

Idén påminner lite om ”ståbänkarna” som också är konstruerade för att inte vara för bekväma. Du kan luta dig lite medan du väntar på tåget till jobbet, men det är inte meningen att du ska hänga kvar.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

KÖP MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR