Exkluderande design: ”bänkar” istället för bänkar

”Bänkar” av den här typen blir allt vanligare. Ibland som komplement till riktiga bänkar. Andra gånger som ersättning.

Det är inte bara här i Sverige de blir vanligare. Det verkar vara en global trend. I New York har den här typen av möbel fått kritik för att den, förutom att vara exkluderande design, är oerhört ovälkomnande och bristfällig för exempelvis äldre och folk med funktionsvariationer.

Den säger en del om samhället också. Sällan är kollektivtrafikens främsta samhällsfunktion, att så effektivt som möjligt frakta arbetskraft, så här tydlig. Du får luta dig lite, men inte ha det för bekvämt, medan du väntar på att ta första bästa tåg till jobbet.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

BESTÄLL MIN BOK OM EXKLUDERANDE DESIGN HÄR