Det fejkat miljövänliga klasskriget är här

 

För någon dag sedan berättade jag om den ”smarta” bänk som bland annat Borås kommun planerar att ställa ut. Uppenbarligen finns det en exkluderande variant som heter Soofa.

Förutom sitt exkluderande mittparti har den här bänken en annan intressant funktion. Den kan på egen hand samla in information om den som slår sig ner. Du behöver alltså inte ens koppla upp dig och logga in på Facebook för att generera data till olika företag och organisationer.

Glömde jag att berätta att den kan förses med stora reklamskyltar? Så att den kan delfinansieras genom att sälja den som sitter på den ytterligare en gång.

Kanske är det här bara den yttersta konsekvensen av en samhällsutveckling där oanvändbara medborgare som fattiga och hemlösa jagas iväg medan vi andra slår oss ner på den ”smarta” stadens motsvarighet till kuvöserna i The Matrix för att  att generera data, ta del av reklam och konsumera.


Exkluderande design är platser eller föremål som konstruerats för att hålla vissa människor borta. Det kan handla om att fastighetsägare, kommuner eller förvaltare vill köra iväg migranter, hemlösa eller fattiga missbrukare. Det kan handla om bänkar som lutar så de inte går att sova på dem eller om spikar eller taggtråd som sätts upp där hemlösa brukar sova eller om hög musik som spelas eller vatten som sprutas för att jaga iväg människor.

Fördjupning:

The Message is the Medium

 

SparaSpara